Årets pinse-fisk 2020 blev en pighvar

Det blev i år en ventrevendt fladfisk med pigge på ryggen der løb med den ærefulde titel som årets Pinse-fisk. En tradition som nu afdøde biskop Jan Lindhardt for Roskilde Stift introducerede for snart 20 år siden og hvor han besluttede sig til, sammen med de danske fiskehandlere, at give danskerne en særlig mad-tradition i pinsen.
Danskerne har gennem tiderne forbundet forskellige højtider med en særlig mad-tradition. Påsken har lammet på menuen og julen har stegt and efterfulgt af en nytårstorsk til årsskiftet. Vi taler også om varme hveder til St. Bededag men pinsen, som er kirkens fødselsdag, havde indtil 2000 ingen spisetradition forbundet med højtiden.
Det er der siden blevet lavet om på, så man fra årtusinde-skiftet hvert år til Pinse har kåret årets Pinse-fisk.
Årets pinsefisk gennem tiderne:
- 2000: Ål
- 2001: Regnbueørred
- 2002: Rødspætte
- 2003: Knurhane
- 2004: Hornfisk
- 2005: Havkat
- 2006: Rødtunge
- 2007: Kuller
- 2008: Skagensrejen
- 2009: Rødspætte
- 2010: Blåmusling
- 2011: Kulmule
- 2012: Rødspætte
- 2013: Rødspætte
- 2014: Skærisingen
- 2015: Skagensrejen
- 2016: Jomfruhummer
- 2017: Kulmule
- 2018: Jomfruhummer
- 2019: Skærisingen
- 2020: Pighvar
I forbindelse med Pinsen har Danmarks Fiskehandlere traditionen tro kørt en afstemning på deres facebookside, hvor forbrugerne og andre ivrige fiskespisere har kunnet stemme på hvilken fisk, der skulle løbe af med sejren som Årets Pinsefisk 2020. Der var fem fisk med i kapløbet om den ærefulde titel – og det blev altså pighvarren, der løb med sejren.
Det er den næststørste fladfisk i Danmark og er utrolig lækker og fast i kødet og af mange regnes den for en helt særlig og kulinarisk spisefisk, med en helt uovertruffen og fantastisk smag.
Årets Pinsefisk er én af dansk kulturs nyere madtraditioner, der hylder forskellige danske sæsonfisk og glæden ved det fælles måltid. Danmarks Fiskehandlere glæder sig til at byde pighvarren velkommen som Årets Pinsefisk – og de glæder sig naturligvis også til at fortælle forbrugerne om denne lækre fisk. Vi giver dig her en lille appetitvækker i form af en opskrift med pighvar. Se den her nedenfor.
Grillet pighvar med asparges og rejer
Du skal bruge følgende til 4 personer:
- 400 g pighvarfilet uden skind
- 100 g pillede rejer (evt. fjordrejer)
- 1 bundt hvide asparges
- 1 bundt grønne asparges
- 100 g spæde salatblade
- 1 spsk olivenolie
- saft af ½ citron
- salt og peber
- 1 håndfuld blandede krydderurter (f.eks. kørvel, dild, purløg, basilikum og persille)
Tilbehør:
- små kartofler
- godt brød
Sådan gør du
- Skræl de hvide asparges, og knæk enderne af både de hvide og de grønne asparges.
- Kog aspargesene 3-4 minutter i letsaltet vand.
- Skyl og tør salaten.
- Pisk olie og citronsaft sammen, vend salaten i dressingen, og smag til med salt og peber.
- Fordel salaten på fire tallerkener, og læg aspargesene oven på.
- Pensl pighvarfileterne med lidt olie, og steg dem på en meget varm grill eller grillpande – vend ikke fisken om, før den har fået et flot grillmønster på den ene side.
- Læg den grillede fisk oven på asparges og salat.
- Vend krydderurterne i salatskålen, så de også får lidt dressing, og kom en top på hver portion fisk.
- Drys fjordrejerne over hver portion.
- Servér med små kartofler og godt brød.
Tip: Er det svært at opdrive fjordrejer, så brug i stedet almindelige rejer.