Nyheder

EU i din hverdag - her inden valget

DR's EU-korrespondent Ole Ryborg er taget rundt i Danmark for at undersøge EU’s indflydelse på vores hverdag. Blandt andet også i Thyborøn, hvor EU-lovgivningen har direkte indflydelse på fiskeriet.

konsekvenserne af EU´s indflydelse kan være store og tunge. Noget som fisker Tamme Bolt har mærket på egen krop. Han har boet over halvdelen af sit liv i Thyborøn, og er fuldt ud klar over, at fiskeriet i den vestjyske by sikrer flere job og betydeligt flere penge end nogen anden industri i området.Selv er han fiskeskipper, og har EU´s indflydelse tæt inde på livet hver dag, og mærker hvorledes EU forordninger og regler har spændt et net ud over fiskeriet og hvorledes EU samtidig har hænderne dybt begravet nede i fangstposen.For eksempel da man for nyligt besluttede, at fiskerne nu må fange færre tobis, en lille protein-rig fisk, der blandt andet bliver brugt til at producere fiskemel og fiskeolie, der blandt andet bruges til husdyrfoder. Denne beslutning, om at stille kvoten lavere end sidste år, betyder hele 200 millioner kroner i nedsat omsætning, forklarer fiskeskipperen fra Thyborøn Tamme Bolt videre. Derfor er han pr. tradition altid skeptisk overfor EU, men støtter alligevel op om det europæiske fællesskab, da han ikke mener vi kan overleve uden. For som det kommer ganske tørt fra Tamme Bolt, sælger han over halvdelen af sine fisk på det indre marked i EU og han tror derfor ikke meget på, at fiskerne overhovedet kan undvære samarbejdet.Der er sat fiskekvoter for til de forskellige typer af fisk der findes i havet, alt efter hvor mange der er. Nogle fiskebestande er desværre eller bliver overfisket, og derfor skal der passes på dem, mener EU-landene. Derfor indførte EU's fiskeriministre regler og kvoter, der skal sikre en bæredygtig industri, så fiskebestandene kan blive bevaret for eftertiden.Hvad betyder det for danskerne?
Danske fiskere har ligesom alle andre fiskere i EU deres meget omdiskuterede fiskekvoter, som dikterer, hvor mange fisk de må fange. Hvert år får hvert enkelt medlemsland fastsat sin kvote i Europa-Parlamentet, og hvert år er det et internt slagsmål mellem landene, fordi alle lande vil have så mange fisk som muligt, forklarer DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.Hvad er argumenterne for og imod?
Det bliver hvert år diskuteret, hvor store fiskekvoterne skal være.Udgangspunktet for forhandlingerne er anbefalinger fra ICES og havbiologerne, som vurderer samlet hvor mange fisk man kan fange af hensyn til bestanden. Fiskerne, der gerne vil tjene penge på deres fiskeri og have det til at løbe fornuftigt rundt, er ofte uenige i den vurdering. De kritiserer af og til EU's politikere for at sætte for snævre og for store begrænsninger.Men det er i sidste ende samtlige fiskeriministrene fra de forskellige EU lande, der i sidste ende fastsætter kvoternes størrelse.Du kan se eller gense videoen fra Dr.dk her

Havfrisk Fisk d. 21-05-2019

Tilmed nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet på HavFriskFisk og få gode tilbud, tips og tricks til hvordan du bedst tilbereder dine fisk. Eller hvis der sker noget som rundt om i landet som handler om fisk.

Tilmeld dig
vores nyhedsbrev
her!

Endnu kommer der ikke så ofte nyhedsbreve - det sker 3-4 gange om året. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet hvis du ønsker dette.

Få sms når skib er i havn

Du vil modtage en sms, dvs, du skal tilmelde dig hver dag du vil have besked om ankomst.© Havfriskfisk.dk - Apollovej 103 - 6960 Hvide Sande - Email