Nyheder

Spis fisk - det er både sundt og klimarigtigt

Det er måske overraskende for mange, at den gennemsnitlige danskers fødevareforbrug en større belastning for klimaet end personens samlede energiforbrug, altså varme, diesel, el og benzin.

Så i det store hele kan vi derfor ikke sætte en stopper for den globale opvarmning uden at ændre på de ting, vi spiser.


Det er kommet frem i en rapport fra den grønne tænketank Concito, der netop har fokus på danskernes samlede Co2 udledning, og som i rapporten angives til at være over en fjeredel. Hvorfor valget af fødevare pludselig også har fået en klimamæssig betydning og altså ikke kun omhandler det der står på varedeklarationerne om hvor meget sukker, protein og fedt der er i fødevarene.


Så hvis ikke du allerede er begyndt at minimere dit


madspild og kødforbrug bør 2018 være året, hvor du tager affære for din egen, jordens og de fremtidige generationers skyld.


Se de enkelte fødevares betydning for Co2 udledningen her, opgjort af Fødevareministeriet hvor tabellen viser klimaaftryk fra produktion af 1 kg produkt incl. alle led i værdikæden.


Klimaaftryk



  • 0,1 Muslinger

  • 0,6 Sild

  • 1,2 Torsk

  • 3,0 Ferske rejer

  • 3,3 Ferske fladfisk

  • 3,6 Svinekød

  • 3,7 Kylling

  • 7,8 Frossen fladfisk

  • 10,5 Frosne rejer

  • 11,6 Lam

  • 19,4 Oksekød


Hvis du selv har mod på at lade dig inspirere og leve mere klimarigtigt i 2018, kan du følge nedenstående råd:


Find alternativer til de klimatunge »livretter«


Ifølge Fødevareministeriets klimakogebog fremgår det, at danskernes nuværende ”livretter” ligger i den tunge ende, når det kommer til CO2-udledning. Fx udleder klassikeren »pasta med kødsauce« til fire personer 13,2 kg CO2-ækv., hvor samme mængde torsk og grøntsager udleder 3,3 kg CO2-ækv. Muslingefrikassé med grøntsager er helt nede på 1,2 kg CO2-ækv. Det handler derfor om at skrue ned for retter med rødt kød og blive bedre til at vælge måltider baseret på grøntsager og lyse proteiner.


Suppler med årstidens grønt – i alle retter!


Skal du alligevel lave en »klima-syndig« lasagne, hvilket vi jo nogle gange skal, så er der her et godt tip, som gør retten mere klimavenlig, sund og velsmagende: »Spar på kødet, og sørg for at fylde en masse grøntsager i. Du kan både bruge årstidens rodfrugter og finthakket kål, som har en skøn smag, når det bliver tilberedt.«


Vælg de danske fisk


Fisk er generelt meget bedre end kød, når det kommer til CO2-udledning. Og da de færreste af os lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger om 350 g fisk om ugen, er det en god idé at spise mere af alt det gode fra havet. Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er ferske danske muslinger, sild, torskefisk og fladfisk særligt klimavenlige. MSC- og Dansk Fisk-mærket er gode »guides« for bæredygtige fødevarer fra havet. Ferske danske fisk og skaldyr har en væsentlig lavere CO2-påvirkning sammenlignet med frossen fisk. På sitet 2GangeOmUgen.dk kan du holde øje med, hvilke danske fisk der er i sæson på sæsonskemaet, samt finde sunde og klimarigtige fiskeretter.


Planlæg dine indkøb


Transporten spiller en rolle, når du selv køber ind. Biler udleder nemlig mange drivhusgasser, og kører du 12 km for at købe ind, udleder du i gennemsnit 3,3 kg CO2 . Så selvom middagsmaden indeholder en masse grønt, kan det hurtigt blive knapt så klimavenligt, hvis du skal køre langt efter det. Derfor er der god grund til at planlægge dine indkøb og handle stort ind, hvis det foregår i bil.


Alle rester kan bruges


Ved at lægge en madplan og blive bedre til at beregne, hvilke mængder du spiser, undgår du at smide en masse mad ud. Mellem 10 og 20 procent af den mad vi køber, ryger direkte i skraldespanden. Særligt kød og mejeriprodukter smides ud, da


det hurtigt overskrider udløbsdatoen. »I stedet for at lave store fade, så portionsanret, det er både mere delikat og sundere, da du dermed heller ikke kommer til at overspise. Og skulle der være rester, så brug dem: Kom gulerod i bollerne, og put de sidste stykker fisk i suppen, det giver en god smag,« lyder opfordringen.


Tip til at spise mere fisk og mindre kød:



  • Udnyt, at fisk er nemt at tilberede: Læg fisken oven på de ovnbagte grøntsager i den sidste del af bagetiden. I løbet af 15 til 20 minutter er der mad.

  • Pift grøntsagssuppen op på andendagen med stykker af rå fisk, som du kommer i suppen og varmer igennem et par minutter.

  • Steg ekstra fiskefrikadeller, og brug dem til madpakken.

  • Brug resterne af fisken som pålæg til frokosten.

  • Vælg fisk fra menukortet, når du går ud og spiser, så får du smagt



Kilde: Fiskebranchen »Dansk Fisk«

Havfrisk Fisk d. 18-01-2018

Tilmed nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet på HavFriskFisk og få gode tilbud, tips og tricks til hvordan du bedst tilbereder dine fisk. Eller hvis der sker noget som rundt om i landet som handler om fisk.

Tilmeld dig
vores nyhedsbrev
her!

Endnu kommer der ikke så ofte nyhedsbreve - det sker 3-4 gange om året. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet hvis du ønsker dette.

Få sms når skib er i havn

Du vil modtage en sms, dvs, du skal tilmelde dig hver dag du vil have besked om ankomst.



© Havfriskfisk.dk - Apollovej 103 - 6960 Hvide Sande - Email