Nyheder

Sushi skal være med bæredygtige fisk og ordentlige forhold

I den anledning kører LETZ SUSHI kampagnen »7 ting du skal huske at spørge om inden du bestiller sushi«, da de gerne vil gøre opmærksom på, at der er stor forskel på, hvad der bliver serveret rundt omkring.

se spørgsmålene, og hvordan LETZ SUSHI selv svarer her.


Er fisken certificeret?


Ja, vi køber fisk, der er certificerede af MSC, ASC og GlobalGAP og vi samarbejder med WWF Verdensnaturfonden i et seriøst forsøg på at sikre vores produkter »fra hav til tallerken«, da WWF har netværket til at hjælpe med at sikre viden om produktkæden, og stille krav til leverandører og producenter.


Har jeg garanti for, at laksen ikke har fået antibiotika eller hormoner, og at tunen ikke er farvebehandlet?


Ja, vores laks er GlobalGAP-certificeret og garanteret penicillin-, hormon-, gmo- og parasitfri. Rigtig mange laks bliver præventivt sprøjtet med antibiotika og hormoner for at vokse hurtigere og kunne holde til at gå i overfyldte havbure, så producenten får bedst udbytte af det foder, der hældes i buret.


Vi køber MSC-certificeret tun og WWF hjælper os med at sikre at vi bruger de mest bæredygtige produkter. Der findes tun på markedet, der har været brune, og som tilsættes en masse mærkelige ting for at blive lyserød igen – det har vi sikret os ikke er tilfældet med vores tun.


Alle vores andre fisk og skaldyr er ligeledes certificerede


Er fiskene opdrættet i havbure, uden hensyntagen til marinelivet omkring dem?


Vores laks kommer godt nok fra bure, men det er under hensyntagen til miljøet. Laks går ofte i overfyldte havbure i stillestående vand inderst i en fjord, så producenten får bedst udbytte af det foder, der hældes i buret, men det efterlader desværre også enorme mængder fiskeafføring, der ødelægger marinelivet i området.


Kan jeg være 100% sikker på, at risene ikke er vandet med spildevand?


Vores ris er økologiske og produceret i Europa under det Europæiske øko-mærkes stramme regler. Det sker ofte, at ris fra Kina er vandet med spildevand, hvilket efterlader en del giftstoffer, ud over de pesticid-rester og sprøjtegifte, som findes i al konventionel dyrket ris.


Er risene økologiske?


Ja, selvfølgelig


Kan jeg regne med, at risene er fri for pesticidrester og sprøjtegifte?


LETZ SUSHIs ris er økologiske og tørdyrkede i Norditalien for at mindske CO2-udledningen og brugen af sprøjtemidler – de er vandet med vand, der hovedsageligt kommer fra Alperne som markerne ligger ved foden af –vores producent Giuseppe har været certificeret økologisk siden 1997. Tørdyrkningen gør derudover, at CO2-udledningen er langt mindre, da der ikke sker den samme gas-udvikling i vandet som ved våddyrkning.


Hvis der er yaki-spyd af kød eller fjerkræ på menuen, er der så tale om dyr, der har gået på friland?


Hos LETZ SUSHI er al kød og fjerkræ fra friland, så vi sikrer, at dyrene har haft et godt liv før de lander på vores grill.


Anders Barsøe, direktør i LETZ SUSHI, fortæller: »Vi er gennem de seneste halvandet års arbejde med at gøre LETZ SUSHI mere bæredygtig, gentagende gange blevet overrasket over, hvad der findes i markedet, og hvad andre sushiforretninger vælger at servere for deres gæster«.


I LETZ SUSHI er de stolte over at samarbejde med WWF Verdensnaturfonden for at sikre sig, at deres produkter er certificerede af reelle certificeringsorganer, der faktisk har auditører ude at kontrollere produktionen, og dykkere i vandet, som forholder sig til, hvordan marinelivet ser ud omkring fangst og produktion. Anders Barsøe fortsætter: »Vi laver rigtig god sushi, men for os er det bare ikke nok – vi vil gerne sikre, at det ikke kun er smagen af vores sushi der er god, men også, at den er lavet af rene råvarer, så den er god for den, der spiser den, og at man kan nyde den med god samvittighed i forhold til verdenshavene og miljøet generelt«.


LETZ SUSHI er herudover under certificering som B-Corp, der er en holistisk tilgang til bæredygtighed som ikke kun kigger på miljøet, men også stiller krav til hvilken indvirkning virksomheden har på »samfund og lokalmiljø«, »medarbejderne« og som forholder sig til selve »grundtanken i forretningen«, bl.a. derfor er LETZ SUSHIs formålsparagraf at »alt hvad vi gør skal være med til at skabe en bæredygtig forandring i verden«. Anders Barsøe siger i forhold til dette: »Det er en rejse vi er på, og vi er ikke i mål endnu, men vi har indtil nu skiftet over 70% af vores indkøb til at være bæredygtigt, og i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden har vi en målsætning om at det skal være 100% i 2020«.


Christoph Mathiesen, Senior Rådgiver i Verdensnaturfonden siger: »Verdens fiskebestande er under enormt pres det betyder, at du rent faktisk risikerer at sætte tænderne i truede dyr, når du spiser sushi. Og fordi sushi er blevet folkeeje i Danmark, er det vigtigt, at den danske sushibranche tager medansvar for ikke at udrydde fiskebestande eller ødelægge miljøet.


Derfor er vi rigtig glade for, at en så stor aktør som LETZ SUSHI sætter den grønne barre højt.«



Kilde: LETZ SUSHI og WWF

Havfrisk Fisk d. 04-12-2017

Tilmed nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet på HavFriskFisk og få gode tilbud, tips og tricks til hvordan du bedst tilbereder dine fisk. Eller hvis der sker noget som rundt om i landet som handler om fisk.

Tilmeld dig
vores nyhedsbrev
her!

Endnu kommer der ikke så ofte nyhedsbreve - det sker 3-4 gange om året. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet hvis du ønsker dette.

Få sms når skib er i havn

Du vil modtage en sms, dvs, du skal tilmelde dig hver dag du vil have besked om ankomst.



© Havfriskfisk.dk - Apollovej 103 - 6960 Hvide Sande - Email