Nyheder

Her er fem gode råd når du køber fisk

Du er altid sikker på frisk fisk, når du gør dine indkøb over kajen ved den lokale fisker, der lander »HavFriskFisk« dagligt i den lokale havn.

Men køber du fisken i køledisken eller et andet sted kan du gøre brug af følgende fem gode råd.



Når du står overfor en fisk du ønsker at købe, skal du bruge alle dine sanser, for at sikre dig, at fisken er spiselig og egnet til servering for familien derhjemme. Her skal du bedømme alt fra udseende og lugt samt konsistens, men sidst og ikke mindst en vurdering af øjne og gæller.




  • Kig først på skinnet


    Det afslører hurtigt om fisken kan spises eller man hellere bør smide den væk med det samme. Skinnet skal være som perlemor, skinnende og fri for revner. Hvis farven går over i det gul-agtige og skinnet virker gustent, er fisken godt på vej ind i nedbrydningen.


  • Lugt til fisken og skinnet. Hvis lugten er neutral og har en antydning af duft af tang, er fisken helt frisk. Hvis derimod det dufter af enten agurk, metal og hø eller bare surt, stiller sagen sig anderledes, og man bør overveje enten ikke at købe den eller hvis man har købt, at smide fisken ud.


  • Trykprøve af fisken, foregår ved et let tryk på siden og du kan herefter bedømme hvor længe fisken har været død. Hvis fisken er helt stiv. Således at den står vandret udfra dig, når du holder den i halen, er det tegn på en meget frisk fisk. Når fisken dør, går den efter nogle timer ind i dødsstivheden, der alt afhængigt af temperatur og opbevaring kan vare fra en enkelt dag til nogle få dage. Fisk købt ved »HavFriskFisk«, er som regel ikke døde endnu. Hvorimod fisk i køledisken oftest er kommet ude af dødsstivheden. Det sikreste tegn på fisken er under nedbrydning, er hvis du trykker med fingeren og aftrykket ikke forsvinder straks. Modsat hvis aftrykket forsvinder med det samme, er fisken helt frisk.


  • Øjnene på fisken afslører også meget om fiskens tilstand. Er de rene og mørke samt lidt metalskinnende, fejler fisken absolut intet, men er øjnene derimod grå, matte og indsunkne, så skal man igen vurdere, om ikke fisken hellere skulle smides ud end spises.


  • Det samme er tilfældet med gællerne. Er de røde er fisken frisk. Er de derimod grå eller ligefrem lysebrune, er det et sikkert tegn på at fisken ikke er frisk længere. Her bør man også sikre sig at fisken lugter neutralt.




Kvaliteten af fisken afhænger af lagringen


Hos en død fisk begynder nedbrydningen med det samme, med kemiske reaktioner og bakterier i kombination, viser det sig som ændringer i fiskens glans og i konsistensens samt i farve og lugt. Hastigheden af nedbrydningen afhænger helt af hvorledes fisken er behandlet under slagtningen og hvorledes den efterfølgende er opbevaret. Derfor kan man ikke altid regne med datomærkningen, hvis en sådan findes på fisken.



Brug derfor din sunde fornuft og selvfølgelig dine sanser, så kan du være helt sikker på fiskheden ved fisken, som hvis du havde købt den direkte på kajen hos en »HavFriskFisker«.



Havfrisk Fisk d. 08-06-2016

Tilmed nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet på HavFriskFisk og få gode tilbud, tips og tricks til hvordan du bedst tilbereder dine fisk. Eller hvis der sker noget som rundt om i landet som handler om fisk.

Tilmeld dig
vores nyhedsbrev
her!

Endnu kommer der ikke så ofte nyhedsbreve - det sker 3-4 gange om året. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet hvis du ønsker dette.

Få sms når skib er i havn

Du vil modtage en sms, dvs, du skal tilmelde dig hver dag du vil have besked om ankomst.



© Havfriskfisk.dk - Apollovej 103 - 6960 Hvide Sande - Email